Blogi

Mobiilitukun blogi kertoo kaikesta mikä liittyy mobiililaitteiden alaan, niiden suojaamiseen ja myös yrittäjyyteen.

Mikä kaapeli pitäisi valita? USB-C, Lightning…

Puhelin on yksi arkipäivämme tärkeimmistä esineistä, ainakin sen perusteella, miten paljon käytämme sitä. Aktiivisen käyttämisen seurauksena puhelimen akku kuitenkin pääsee loppumaan ennemmin tai myöhemmin. Tällöin tarvitsemme latauskaapelia!

Nykyisin puhelimissa on olemassa käytännössä kolme liitintyyppiä: USB-C, Micro-USB sekä Lightning. Näistä USB-C on tällä hetkellä kaikista yleisin uusissa puhelimissa. Micro-USB liittimellä varustettuja puhelimia löytyy nykyisin lähinnä halvimman hintaryhmän laitteista ja Lightning liittimellä varustetut laitteet ovat aina Applen valmistamia.

USB-C kaapelit toimivat molemmin päin

Uudet Android puhelimet (Huawei, Samsung, Nokia, OnePlus, Sony, Xiaomi...) on lähtökohtaisesti varustettu USB-C -liittimellä (tunnetaan myös Type-C nimellä). Liitintyypin ehdottomana vahvuutena on, että kaapelit sopivat siihen molemmin päin. Tämä helpottaa huomattavasti kaapelin asettamista liitinporttiin.

USB-C kaapeleissa ja liitintyypissä on myös näkymättömiä hyötyjä: kyseisen liitännän kautta voidaan siirtää virran lisäksi myös ääntä ja kuvaa. Virtaakin USB-C:n välityksellä pystytään siirtämään huomattavasti tehokkaammin kuin aikaisemmilla latauskaapeleilla. Tämä mahdollistaa pikalatauksen, jota onkin jo tarjolla moniin puhelimiin.

OnePlus puhelimet hyödyntävät pikalatausta OnePlus puhelimet hyödyntävät pikalatausta

Tiesitkö: USB-C liitin yleistyy kovaa vauhtia myös muissa elektronisissa laitteissa ja sitä voidaankin pitää nykypäivän yleisliittimenä. Sama kaapeli sopii useampaan eri laitteeseen, kätevää, eikö vain!

Micro-USB kaapelit alkavat jäädä historiaan

Micro-USB liitintä voidaan pitää USB-C:n edeltäjänä, sillä vielä muutamia vuosia sitten lähes jokaiseen ladattavaan laitteeseen sai tökättyä Micro-USB kaapelin. Nykyisin tätä liitintyyppiä kuitenkin näkee puhelinmaailmassa lähinnä edullisimpien hintaryhmien puhelimissa. Lähivuosina Micro-USB tulee kuitenkin vääjäämättä katoamaan puhelinten latausporteista.

Ulkoisesti Micro-USB kaapelit eroavat silmämääräisesti USB-C liittimistä: Siinä missä USB-C liitin on symmetrisen muotoinen, on Micro-USB liitin puolisuunnikkaan muotoinen. Tämän vuoksi Micro-USB kaapelit asettuvat paikoilleen vain yksin päin. Kaapeleissa tunnusomaista on liittimessä olevat pienet väkäset.

Micro-USB kaapeleita on saatavana monissa väreissä Micro-USB kaapeleita on saatavana monissa väreissä

Tiesitkö: Micro-USB liitin löytyy lähes kaikista yli kaksi vuotta vanhoista puhelimista ja tableteista. Sitä on siis käytössä vielä monilla käyttäjillä.

Lighting kaapelit sopivat vain Applen laitteisiin

Applea voidaan pitää liitin- ja kaapelimaailman outolintuna, sillä heidän puhelimissa, tableteissa, älykelloissa ja kuulokkeissa on ollut jo vuosien ajan heidän kehittämänsä Lightning liitäntä. Lightning kaapeleiden liitinpää on tasainen ja sen voi kiinnittää laitteeseen kummin päin tahansa, kiitos symmetrisen muotoilun.

Aikaisemmin Applella oli taskukokoisissa laitteissaan leveä 30-pin liitin, jonka Lightning korvasi vuonna 2012 iPhone 5:n julkaisun yhteydessä. Vaikka Apple laitteet ovat tunnetusti pitkäikäisiä, on sinun laitteessasi todennäköisesti Lightning liitin, johon sopii kaikki Lightning kaapelimme.

Lightning kaapelit sopivat vain Applen laitteisiin Lightning kaapelit sopivat vain Applen laitteisiin

Tiesitkö: Jo parin vuoden ajan on huhuttu, että Apple ottaisi USB-C liittimen käyttöönsä. Vielä näin ei ole tapahtunut, mutta tällainen uudistus olisi varmasti jokaisen Apple käyttäjän mieleen.

Mikä kaapeli sopii juuri minun puhelimeeni? 

Alla on tekemämme kuva, josta näkee erilaiset liitintyypit. Apple puhelimet ovat kaikista helpoimpia, sillä niihin sopii Lightning kaapelit. Etenkin uusimpiin Android puhelimiin sopii USB-C kaapelit ja hieman vanhempiin, tai edullisempiin, Micro-USB kaapelit. Mikäli et ole varma omasta puhelimeesi sopivasta kaapelista, niin asiakaspalvelumme auttaa sinua selvittämään asian :)

USB-C, Lightning vai Micro-USB kaapeli

Lue myös:

Mikä puhelin minulla on?

Kumpi on parempi: panssarilasi vai suojakalvo?