Mobiilitukku / 04.10.2024

Kierrätä suojakuoret, panssarilasit ja elektroniikkajäte oikein

Älä kuormita luontoa turhaan, vaan kierrätä puhelintarvikkeet oikein. Kerromme sinulle, kuinka suojakuoret, panssarilasit ja elektroniikkajätteet tulee kierrättää oikein ♻️
Kierrätä suojakuoret, panssarilasit ja elektroniikkajäte oikein

Puhelimen suojakuoret ja panssarilasit kestävät pitkään, mutta mitä tehdä, kun ne kuluvat loppuun? Kierrättämällä eri materiaalit vähennät ympäristön kuormitusta ja teet kestävän valinnan. Sukella oppaaseen ja opi, kuinka kierrätät oikein!

Lajittele erilaiset materiaalit

Puhelimen suojakuoria ja koteloita valmistetaan useista eri materiaaleista, kuten kovamuovista, silikonista, TPU-muovista sekä nahasta. Joissakin tapauksissa sama suojakuori voi sisältää useita materiaaleja: esimerkiksi reunat voivat olla joustavaa tpu-muovia ja takaosa kovamuovia. Kierrätysvaiheessa on tärkeää pyrkiä mahdollisuuksien mukaan erottamaan eri materiaalit, jotta ne voidaan kierrättää asianmukaisesti. Oikein kierrättämällä voit varmistaa, että materiaalit päätyvät oikeisiin kierrätyspisteisiin ja ympäristö kuormittuu vähiten.

Kovamuoviset suojakuoret (PC/ABS-muovi):

Kovamuovista valmistetut suojakuoret kuuluvat sekajätteeseen tai muovin keräykseen, riippuen siitä, hyväksyykö paikallinen kierrätyspiste kovat muovit muovinkeräyksessä. Jos kierrätyspiste ei hyväksy, ne voi viedä sekajätteeseen, joka poltettuna käytetään energian tuotantoon.

Monet kaupungit järjestävät jätehuollon kanssa yhteistyössä kampanjoita kovamuovisten esineiden keräämiseksi. Muista tarkistaa paikallisen jätehuoltosi nettisivuilta, olisiko kotiseudullasi erillistä keräystä kovamuovia varten.

PS. Älä laita kovamuovista suojakuorta muovipakkausten kierrätykseen, sillä se on tarkoitettu vain muovisten pakkausten kierrätykseen.

kovamuovikuori

TPU-muoviset suojakuoret

Vaikka TPU-muovi on tuntumaltaan täysin erilaista verrattuna kovamuoviin (pehmeä vs. kova), tulee ne siitä huolimatta kierrättää samalla tavalla. Laita TPU-muoviset suojakuoret siis sekajätteeseen.

Silikoniset suojakuoret

Silikonia ei voida kierrättää muovijätteen mukana, koska se ei ole perinteinen muovi. Silikonisuojakuoret tulee laittaa sekajätteeseen, jossa ne hävitetään energiajätteenä.

Nahkaiset ja keinonahkaiset kuoret

Ensimmäisenä ajatuksena nahkaisista tuotteista saattaa herätä, että ne tulisi laittaa biojätteeseen. Näin ei kuitenkaan ole, eivätkä ne myöskään kuulu muovinkeräykseen. Ne tulee laittaa sekajätteeseen.

nahkakuoret

Panssarilasin kierrätysohjeet

Panssarilasit eivät kuulu lasinkeräykseen, koska ne ovat karkaistua lasia, jota ei voida kierrättää tavallisen lasin tapaan. Panssarilasi tulee laittaa sekajätteeseen.

Elektroniikkajäte kuten laturit ja kaapelit

Elektroniikkajätteen kierrätys on tärkeä osa vastuullista jätteiden käsittelyä, sillä sähkö- ja elektroniikkalaitteet sisältävät usein arvokkaita, mutta myös haitallisia aineita. Siksi nämä eivät saa päätyä sekajätteeseen. Jos laite vaatii sähköä toimiakseen, on se elektroniikkajätettä.

Esimerkiksi vanhat laturit, varavirtalähteet ja kaapelit tulee viedä erityisiin SER-kierrätyspisteisiin (Sähkö- ja elektroniikkalaitteiden kierrätys), joissa ne käsitellään ja kierrätetään asianmukaisesti. SER-kierrätyspisteisiin voi viedä elektroniikkajätettä maksuttomasti ja niitä sijaitsee ympäri Suomea esimerkiksi elektroniikkaliikkeissä.

SER-jätteestä voidaan kierrättää metalleja, muovia ja muita komponentteja, ja ne saadaan näin takaisin käyttöön uusina raaka-aineina. Jättämällä elektroniikkajätteen oikeaan kierrätyspisteeseen vähennät ympäristökuormitusta ja varmistat, että haitalliset aineet käsitellään turvallisesti.

kaapelit-ja-ser

Yhteenveto kierrätyksestä:

  • Kovamuovi (PC/ABS): Sekajäte tai kovamuoville tarkoitettu keräys

  • TPU-muovi: Sekajäte

  • Silikoni: Sekajäte

  • Nahka: Sekajäte

  • Panssarilasi: Sekajäte

  • Elektroniikkajäte: SER-kierrätyspiste

Kun puhelimen suojakuoret, panssarilasit ja elektroniset laitteet tulevat tiensä päähän, oikea kierrätys on helppo tapa vähentää jätettä ja edistää kestävää kulutusta. Erottamalla materiaalit ja kierrättämällä ne oikein, varmistat, että ne päätyvät uudelleenkäyttöön eikä turhaan kuormittamaan ympäristöä. Ole vastuullinen ja kanna oma kortesi kekoon kierrätyksen nimissä!