Blogi

Mobiilitukun blogi kertoo kaikesta mikä liittyy mobiililaitteiden alaan, niiden suojaamiseen ja myös yrittäjyyteen.

5 parasta keskihintaista (300€-400€) puhelinta 2018

Älypuhelinmarkkinoilla on viimeisen vuoden aikana nähty huikaisevan hintalapun omaavia puhelimia pääosin Applen, Samsungin ja Huawein lippulaivapuhelimien merkeissä. Hintahaitari on muutaman vuoden takaisesta noin 700-800 euron haarukasta loikannut melkoisen hypyn jo pitkälle päälle tonnin puhelimiin ja meitä täällä Mobiilitukussa rupesi mietityttämään, ovatko hinnat karanneet käsistä ja mitä hieman edullisempaan hintaan tällä hetkellä oikein saa. Siksi päätimme selvittää 5 parasta keskihintaista puhelinta tämän hetken markkinoilla.

 1. Huawei Honor 10 – Suomalaisten suosikkipuhelin on varma klassikko – 379€

Suomessa valtaisaan suosion nousseet Honor sarjan puhelimet saivat uusimman lippulaivansa, kun Honor 10 julkaistiin kesällä 2018. Honor puhelimet ovat Huawein brändin alla tehtyjä ”sisarpuhelimia”, jotka usein on suunnattu erityisesti nuorille. Honor 10 luurista löytyykin hintaisekseen loistavat osat, jotka vertautuvat myös reilusti kalliimpiin puhelimiin. Tärkeimpiä ominaisuuksia puhelimesta löytyy esimerkiksi keinoälyä käyttävä 24 megapikselin kamera, kookas 5,84” ns. HD+ näyttö sekä erittäin tehokas Kirin 970 siru, jota käytetään myös Huawein kalliimmissa malleissa. Siksi Honor 10 pääsee listallamme ja on tämän hetkisellä 379€ hinnalla loistovalinta keskihintaisista puhelimista.

Tärkeimmät pointit

Plussat

 • - Tehokas siru / suoritin
 • - Suuri ja valovoimainen näyttö, ”Notch” designilla
 • - Kelvollinen kamera, joka hyödyntää AI teknologiaa
 • - Nopea kasvojen tunnistus

Miinukset

 • - Ei poly / vesitiivis
 • - Arvioiden mukaan heikohko sormenjälkitunnistus

PS. Muistathan että kaunis puhelin tarvitsee myös suojaa, ja niitä Honor 10 puhelimelle löydät täältä.

 1. Huawei Honor Play – mobiilipelaajan valinta on tehokas puhelin myös tavan käyttöön – 349€

Huawei Honor Play puhelin tuotiin myyntiin suomalaisten lemmikkipojan, Patrik Laineen, kasvojen kera. Eriyisesti aktiivisille mobiilipelaajille suunnattu Honor Play on siitä erikoinen puhelin, että siinä on panostettu erityisesti prosessorin tehokkuuteen ja siihen, kuinka grafiikat näytössä pyörivät. Arvostelujen perusteella voikin sanoa, että Honor on onnistunut tehtävässään hyvin. Puhelimessa käytetty Kirin 970 siru tekee tästä 349€ hinnan puhelimesta loistavan valinnan, ei ainoastaan pelaajalle, mutta myös ihan tavan talliaiselle, joka haluaa puhelimeltaan järkevän hinnan kanssa sulavaa selailua perusasioissa.

Tärkeimmät pointit

Plussat

 • - Hintaisekseen todella tehokas ja sulava käyttää
 • - Suuri ja valovoimainen näyttö, ”Notch” designilla
 • - GPU-Turbo tehostaa prosessoria peleissä jopa 60%
 • - Nopea kasvojen tunnistus

Miinukset

 • - Jos jotain heikohkoa täytyy etsiä, niin kamera ei niin loistava kuin muut ominaisuudet. Suhteessa halpa hinta kuitenkin selittää tätä.

Jos Honor Play puhelimeen päätöksessäsi päädyt, kurkkaa täältä sille suojat ja muut tarvikkeet!

 1. Apple iPhone 6S – iPhone 6s tarjoaa Apple kokemuksen järkihintaan -399€ 

Listamme kolmas puhelin on ehkäpä hieman yllättäenkin Applen laite. iPhone 6S on iältään jo murrosiässä, mutta 2015 julkistettu puhelin on vieläkin järkiostos. Henkilökohtaisesti Applen laitteita käyttäneenä, voi mielipide olla hieman puolueellinen, mutta tämä vanha malli tarjoaa silti loistavan käyttökokemuksen pienempään hintaan. Toki suhteessa kilpailijoihinsa, on puhelimessa puutteita vanhan ikänsä takia, mutta näistä suurin puute on kamera. 12 megapikselin (f/2.2) ei aivan pärjää enää kilpailussa uudempiin ja kehittyneempiin kanssakulkijoihinsa, mutta käyttökokemukseltaan ja selailun sulavuudelta iPhone 6S silti vie Android laitteista pidemmän korren.

Tärkeimmät pointit

Plussat

 • - Erinomainen käyttökokemus ja sulava. Ei pätki tai töki
 • - Pitkä käyttöikä
 • - Hyvin toimivat sovellukset

Miinukset

 • - Kamera ei pärjää enää kilpailijoille
 • - Huomattavasti pienempi muisti kuin kilpailijoilla
 • - Laadukas tuntuma ulkoisesti 

Muistathan myös suojata iPhone 6S puhelimen näyttö turvaamalla se sille tarkoitetuilla suojakuorilla.

 1. Nokia 7 Plus – suomalaisten suunnittelema hintalaatusuhdetykitys – 379€

Nokia teki nimenä paluun puhelinten valmistukseen 2017 alussa ja paluu onkin ollut yllättävän vahva. Taustalle ei toki itse Nokia enää laitteita valmista vaan suunnittelusta vastaa joukko ex-Nokialaisia, jotka perustivat HMD Global nimisen yrityksen. Valmistus tapahtuu Aasiassa, mutta näinpä taitaa asia olla muidenkin valmistajien kohdalla.

Nokia julkaisi helmikuussa 2018 Nokia 7 Plus puhelimen, joka jo silloisella 399€ hinnallaan oli yksi parhaista markkinoiden "hinta-laatusuhdepuhelimista". Nyt hinta on pudonnut 379€ kohdalle ja tuohon hintaan saakin roppakaupalla puhelinta. Nokia 7 Plus puhelimen parhaita puolia onkin ensisijaisesti loistava laatufiilis: puhelin tuntuu tuplasti arvokkaammalta laitteelta kuin hinta näyttää. Puhelimen näyttö on hintaisekseen hyvä. Järjestelmästä löytyy hintaluokkaan nähden hyvin tehoa ja Nokian puhdas Android on käyttöjärjestelmänä hyvä ja sulava. Kameran päiväkuvat ovat perusvarmaa Nokia-laatua, mutta iltakuvissa yksityiskohdat hieman häviävät.

Tärkeimmät pointit

Plussat

 • - Loistava laatutuntuma
 • - Puhdas Android käyttöjärjestelmä
 • - Kirkas ja terävävärinen näyttö
 • - Tehokas suoritin

Miinukset

 • - Kamera ei yllä aivan keskiluokan parhaimmistoon

Jos Nokia 7 Plus puhelimeen päädyt, muista myös sen suojaus kurkkaamalla sille sopivat suojakuoret täältä.

 1. Samsung Galaxy A8 2018 – hinnanpudotuksen jälkeen järkihankinta – 299€

Samsung julkisti Galaxy A8 2018 puhelimensa tammikuussa 2018 ja myyntiin puhelin tulikin melkoisella 500€ hintalapulla. Tällöin puhelimesta ei ennustettu kummaisempaa hittiä, sillä samalla hinnalla saikin huomattavasti parempia laitteita, luultavasti jopa edullisemmin. Puhelimen haluttavuus kuitenkin muuttui nopeasti, kun Samsung muutti hinnoitteluaan ja tällä hetkellä luurin saakin edullisimmillaan jo todella kiinnostavaan 299€ hintaan (Elisan tarjous). Puhelimesta löytyy yksi selkeä etu verrattuna tämänkin listan kavereihin: AMOLED näyttö. Näytön väritoisto on kilpailujoitaan paremmalla tasolla ja onkin harvinaista että 300€ hintalapulla AMOLED näytöllinen puhelin irtoaa. Kameralla saa hyviä päiväkuvia, mutta hämäräkuvauksessa on toivomisen varaa. Myöskään 4K videota ei kameralla voi kuvata. Tehoa löytyy riittävästi, ja puhelin on myös IP68 sertifioitu, eli kestää vettä ja pölyä.

Tärkeimmät pointit

Plussat

 • - AMOLED näyttö
 • - Hyvä ja jämäkkä laatutuntuma
 • - Hyvälaatuiset kuvat päivänvalossa
 • - Tehokas suoritin
 • - IP68 sertifioitu: kestää vettä 1,5metriin saakka.

Miinukset

 • - Hämäräkuvaus ei niin hyvä kuin lupailtu
 • - Ei 4K videokuvausta

Jos Galaxy A8 (2018) puhelimeen päädyt, muista myös sen suojaus kurkkaamalla Galaxy A8 kuoret täältä.

Summasummarum on, että kukin näistä on hyvä valinta eikä pahasti pieleen voi mennä. Siksi suosittelemmekin tutustumaan puhelimiin ja tekemään päätöksen sen perusteella mikä parhaalta tuntuu käsissä ja mitä ominaisuuksia itse arvostaa. Näistä meidän käsiimme tarttuisi luultavasti joko Honor Play tai Nokia 7 Plus, noin niinkuin ominaisuuksien puolesta.