Blogi

Mobiilitukun blogi kertoo kaikesta mikä liittyy mobiililaitteiden alaan, niiden suojaamiseen ja myös yrittäjyyteen.

”Panssarilasi ei ole lasia!”

”Tilaamani panssarilasi ei ole lasia.”  ”Tilasin panssarilasin, sain muovia.” ”Miksi panssarilasia voi taivuttaa?” Tässä muutama esimerkki kysymyksistä, joita saamme aika ajoin panssarilaseja tilanneilta asiakkailtamme. Avataankin nyt hieman panssarilasin anatomiaa ja tutkitaan lasia hieman pintaa syvemmältä erilaisten väitteiden kautta.

Väite 1: ”Panssarilasi ei ole lasia”

Vastaus: Kyllä on. Panssarilasit on valmistettu karkaistusta lasista, joka on lämpökäsittelyn avulla saatu huomattavasti tavallista lasia kestävämmäksi. Tyypillisesti lasien iskunkestävyys on 9H, eli lasit ovat noin yhdeksän kertaa tavallista lasia kestävämpiä.

Panssarilasin lasinen pinta tuntuu samalta kuin puhelimen oma näyttö ja se on pinnoitettu oleofobisella pinnoitteella. Tämän vuoksi kosketusherkkyys säilyy, eikä lika tartu lasin pintaan kovinkaan hyvin.

Väite 2: ”Panssarilasi on muovia”

Vastaus: Osittain tämä väite pitää paikkansa, sillä panssarilaseissa on vähintään yksi muovikerros. Syy tähän on selvä: muovikerroksen ansiosta, panssarilasi ei rikkoontuessaan pääse sirpaloitumaan vaarallisiksi palasiksi. MUTTA panssarilasit EIVÄT ole muovia, vaan lähes täysin karkaistua lasia!

Jos mietitään esimerkiksi ikkunaa, pirstaloituu se tuhansiksi sirpaleiksi rikkoontuessaan. Panssarilasi ei kuitenkaan käyttäydy tällä tavalla, vaan se pitää edelleen levymäisen muotonsa, jolloin rikkoontunut lasi on helppo irrottaa. Mikäli panssarilasi rikkoontuisi kuten ikkunalasi, aiheuttaisi se käyttäjälleen ikävää vahinkoa ja yksittäisten palasten irrottaminen puhelimen näytöstä olisi tuskaista puuhaa.

Rikkoontuessaan panssarilasi menee säröille, mutta säilyttää levymäisen muotonsa Rikkoontuessaan panssarilasi menee säröille, mutta säilyttää levymäisen muotonsa

Mikäli panssarilasi olisi kokonaan muovia, ei se rikkoontuessaan pirstaloituisi. Muovista lasia voisi väännellä ja taivuttaa mielin määrin, eikä se pääsisi pirstaloitumaan.

Väite 3: ”Jos panssarilasi olisi lasia, sitä ei voisi taivuttaa”

Vastaus: Ei pidä paikkansa. Laseja on olemassa erilaisia ja toisia lasityyppejä voidaan taivuttaa enemmän kuin toisia. Panssarilaseja voi taivuttaa jonkin verran, mutta tietyn pisteen jälkeen rikkoontuminen tapahtuu. Tämän jälkeen lasi muuttuu säröiseksi ja menettää jämäkkyytensä. Myös iskunkestävyys heikkenee, kun lasissa oleva jännitys poistuu.

Kun panssarilasia taivuttaa tarpeeksi, se rikkoontuu Kun panssarilasia taivuttaa tarpeeksi, se rikkoontuu

Jos epäilet, ettei sinun panssarilasisi ole lasia, selviää se helposti taivuttamalla sitä. Kun lasi sitten napsahtaa säröille, voit todeta sen olevan lasia. Tällainen testi kuitenkin aiheuttaa lasin palautus- ja vaihto-oikeiden raukeamisen ;)

Yhteenveto

Panssarilasi on kuin onkin lasia, mutta se sisältää myös muovia. Näin on mahdollista saavuttaa kaikista kestävin ja turvallisin rakenne. Voitkin suojata puhelimesi tai tablettisi näytön tehokkaasti iskuilta, mutta säilyttää silti lasin avulla saman tuntuman kuin laitteen omassa näytössä. Rikkoontuessaan lasi ei sirpaloidu vaarallisiksi paloiksi, vaan pystyt poistamaan sen helposti ja turvallisesti.

 

Lue myös:

Kumpi on parempi panssarilasi vai suojakalvo?

Millainen panssarilasi tulisi valita?

Video-ohjeet panssarilasin täydellistä asentamista varten