Blogi

Mobiilitukun blogi kertoo kaikesta mikä liittyy mobiililaitteiden alaan, niiden suojaamiseen ja myös yrittäjyyteen.

OnePlus 7 & 7 Pro puhelimet - Mitä uutta?

OnePlus on julkistanut uuden puhelimen tyypillisesti puolen vuoden välein: yhden kesällä ja yhden loppusyksystä joulun kynnyksellä. Tällä kertaa kiinalaisvalmistaja on tehnyt kuitenkin poikkeuksen ja luopunut yhden puhelimen politiikastaan. Nyt he julkaisivat nimittäin kolme uutuuspuhelinta: OnePlus 7, OnePlus 7 Pro ja OnePlus 7 Pro 5G puhelimet. Hyvällä hintalaatu -suhteella varustetut puhelimet ovat olleet OnePlussan tavaramerkki, mutta nyt hinnat ovat nousseet lähemmäs kilpailijoiden lippulaivamalleja. Tutustu kanssamme, mitä suuremmalla rahalla saa!

OnePlus 7 Pro 5G 

Todettakoon heti ensimmäisenä, että OnePlus 7 Pro 5G on ulkoisesti ja sisäisesti hyvin pitkälti samanlainen puhelin kuin 7 Pro. Ainoana merkittävänä erona kuitenkin on, että 5G versiossa on erilainen antenniratkaisu (10 antennia vs. 6 antennia), jotta 5G verkkoteknologian olisi mahdollista toimia. Ulkoisena erona on vain takapuolella oleva 5G logo, valmistajan logon vieressä.

Ulkonäkö:

OnePlus 7 näyttää ulkoisesti hyvin pitkälti samalta kuin edeltäjänsä OnePlus 6T. Molemmat ovat ulkoisilta mitoiltaan käytännössä identtiset: näyttö on saman kokoinen, näytön yläosan etukameran lovi on samanlainen ja takapuolen kaksoiskamerat ovat ulkoisesti hyvin lähellä toisiaan.

Puhelimet ovat ulkonäöltään lähes identtiset. Vasemmalla OnePlus 7 ja oikealla OnePlus 6T. Puhelimet ovat ulkonäöltään lähes identtiset. Vasemmalla OnePlus 7 ja oikealla OnePlus 6T.

OnePlus 7 Pro muistuttaa etupuoleltaan kuitenkin huomattavasti enemmän Samsungin uusia S10 puhelimia kuin OnePlus 6T:tä. Suurin syy tästä on lähes 90% etupuolesta kattava suurikokoinen näyttö, jonka reunat ovat ensimmäistä kertaa valmistettu kaareviksi. Suuri kaarevuus asettaa haasteita panssarilaseille, mutta muotoillut näytönsuojat ovat onneksi tätä päivää. Takapuolen kameraelementit ovat tuttua OnePlussaa.

OnePlus 7 Pron etupuoli muistuttaa Samsungia, mutta takapuoli on taattua OnePlussaa. Etukamerassa on uudenlainen mekanismi. OnePlus 7 Pron etupuoli muistuttaa Samsungia, mutta takapuoli on taattua OnePlussaa. Etukamerassa on uudenlainen mekanismi, joka erottaa sen muista puhelimista.

Näyttö:

Suuret, yli kuusituumaiset, näytöt ovat uusien huippupuhelimien arkipäivää. Tämän kriteerin täyttää myös OnePlus 7, jonka näyttö on aikalailla identtinen OnePlus6T:n näytön kanssa: 6,41” tuuman Full HD+ näyttö, jossa on 1080 x 2340 pikseliä.

Mutta sitten se OnePlus 7 Pro, jonka 6,67” kokoinen näyttö on valmistajan suurin ja tarkin näyttö ikinä. 1440 x 3120 pikseliä sisältävä QHD+ näyttö toistaa värejä tehokkaasti ja sen virkistystaajuus on huimat 90 hertsiä. Käytännössä tämä tarkoittaa sulavampia animaatioita ja näytöllä tapahtuvaa liikettä verrattuna tyypillisesti käytettyyn 60 hertsin virkistystaajuuteen. OnePlus 7 Pron näytön hyvyydestä kertoo arvostetun näyttöluokittaja DisplayMaten A+ -luokitus, joka tarkoittaa näytön olevan yksi tämän hetken markkinoiden parhaista.

Kamerat:

Tämän hetken uutuuspuhelimissa kamerat ovat ehkä se suurin kilpailun kohde. OnePlus 7 jatkaa OnePlus 6T:stä tuttua linjaa ja tarjoaa takapuolelle kaksoiskameran. Etupuolen lovesta löytyy samanlainen 16 megapikselin kamera kuin edeltäjästäkin. Takakameraan on kuitenkin tullut päivitystä ja nyt pääkamerassa on Sonyn valmistama huima 48 megapikselin kenno!

OnePlus 7 puhelimessa on laadukas kolmoiskamera. OnePlus 7 puhelimessa on laadukas kolmoiskamera.

Myös OnePlus 7 Pro puhelimessa on samainen 48 megapikselin pääkamera takapuolella, minkä lisäksi siellä on myös kaksi muuta objektiivia. Muita merkittäviä teknologisia ratkaisuja ovat optinen ja elektroninen kuvanvakain sekä laser tarkennus. OnePlus on ottanut huimia askelia kamerateknologiassaan, sillä kameratestaaja DxOMarkin arvion mukaan OnePlus 7 Pron kameran edellä on vain Huawei P30 Pro ja Samsung Galaxy S10 5G puhelimien kamerat.

Mielenkiintoisempi uutuus on kuitenkin OnePlus 7 Pron etukamera, joka nousee 0,65 sekunnissa puhelimen rungon sisältä, kun puhelimessa aktivoidaan etukamera. Tällainen kameramekanismi erottaa puhelimen muista Suomessa myynnissä olevista puhelimista. Ensimmäisenä ajatuksena esille nousevasta kamerasta kuitenkin on sen kestävyys. OnePlussan mukaan etukamera kestää jopa 20kg suuruisen painon ja sitä voi nostaa huoletta 300 000 kertaa ennen mekanismin mahdollista rikkoontumista. Tämä tarkoittaa noin 150 kertaa päivässä tapahtuvaa avaamista, yhteensä noin viiden vuoden ajan. Kamera myös tunnistaa, mikäli puhelin putoaa ja vetäytyy automaattisesti takaisin rungon sisään. Tekniikaltaan etukamera on samanlainen kuin OnePlus 7 versiossa. Puhelimessa on myös kasvojentunnistus,  mutta sitä ei voi suositella, sillä tunnistusta voi helposti huijata esimerkiksi kuvan avulla.

OnePlus 7 Pro puhelimen etukamera nousee rungon sisästä OnePlus 7 Pro puhelimen etukamera nousee rungon sisästä.

Akku:

Vähemmän yllätyksellisesti OnePlus 7:n akku on samanlainen 3700mAh suuruinen akku kuin edeltäjässään. OnePlus 7 Pro puhelimen akku on suurempi, 4000mAh, mutta sen kestävyyden luvataan olevan saman suuruinen kuin OnePlus 6T:n akun. Merkittävänä syynä suurempaan akunkulutukseen on suurikokoinen ja tarkka 90 hertsinen näyttö. Pro version hyvänä puolena kuitenkin on Warp Charge 30 pikalataus, joka mahdollistaa akun lataamisen tyhjästä puolilleen jopa kahdessakymmenessä minuutissa. Kummassakaan puhelimessa ei harmillisesti ole langattoman latauksen tukea.

Runko ja värit:

Viime aikoina on ollut trendinä tuoda kiiltäväpintaisia lasisilla etu- ja takapuolilla varustettuja puhelimia. Samaa linjaa jatkaa myös OnePlus, sillä kaikkien uutuuspuhelimien reunukset ovat alumiinia, ja etu- sekä takaosa lasia. Lasin ja alumiinin yhdistelmä on hyvin liukas, joten jonkinlainen suojakuori on syytä olla, ettei laite pääse putoamaan ja rikkoontumaan. Kannattaakin tutustua liukumattomiin OnePlus 7 sekä OnePlus 7 Pro kuoriin valikoimastamme. OnePlus 7 Prosta sanottakoon vielä sen verran, että siinä on nyt jopa 200 prosenttia voimakkaampi haptinen värinämoottori.

OnePlus 7 puhelinta tulee Suomeen aluksi vain Mirror Gray värisenä harmaan kiiltävänä. Myös Pro versiota saa tässä värissä, mutta myös sinertävässä Nebula Blue värissä sekä kultahohtoisena Almond värityksellä.

OnePlus 7 Pro puhelinta tulee Mirror Gray, Nebula Blue ja Almond värisenä. OnePlus 7 Pro puhelinta tulee Mirror Gray, Nebula Blue ja Almond värisenä.

Muistit ja hinnat:

Totutusti puhelimen hinta riippuu sen sisältämän tallennustilan ja RAM-muistin määrästä. Suomeen myyntiin tuleva OnePlus 7 puhelinta saa ainakin aluksi vain 6gb RAM -muistilla ja 128gb tallennustilalla varustettuna. Tällöin hinta on 549€.

OnePlus 7 Pro puhelimen edullisempi versio (8gb RAM, 256gb tallennus) on hinnaltaan 749€ ja kalliimpi versio (12gb RAM, 256gb tallennustilaa) on 829€. Etenkin Pro versiosta ei voida puhua enää minään halpapuhelimena, sillä hinta on nyt huomattavasti lähempänä Huawein ja Samsungin lippulaivapuhelimia, joita voidaan pitää OnePlus 7 Pron kilpailijoina. Nyt ilmestyneissä versioissa ei ole erillistä muistikorttipaikkaa.

OnePlus 7 Pro 5G puhelimen hinta ei ole vielä tiedossa, mutta oletettavasti se on hieman normi Prota arvokkaampi.

Uudet OnePlus 7 puhelimet ovat näyttävän näköisiä. Uudet OnePlus 7 puhelimet ovat näyttävän näköisiä.

Saatavuus:

Varsinaisesti OnePlus 7 Pro tulee myyntiin toukokuun 21. päivänä, jolloin sitä saa ainakin suomalaisilta operaattoreilta. DNA järjestää kuitenkin jo 18.5. OnePlussan kanssa yhteistyössä pop-up myynnin, joka tapahtuu viidessä kaupungissa: Helsingissä, Tampereella, Kuopiossa, Raisiossa ja Oulussa. Näistä pisteistä on mahdollista saada OnePlus 7 Pro ennen varsinaista myynnin aloittamista.

Normaalin OnePlus 7:n on ilmoitettu tulevan myyntiin kesäkuun 4. päivä, mutta 7 Pro 5G puhelimen myyntiin saapumisen tarkka päivämäärä on vielä hämärän peitossa. Sen pitäisi kuitenkin saapua Q2 loppuun mennessä, eli viimeistään kesäkuun lopulla, jolloin puhelinta saa Elisalta.

Muuta merkittävää:

OnePlus 7 ja 7 Pro puhelimien käyttöjärjestelmä on totutusti valmistajan oma Oxygen OS käyttöjärjestelmä, joka perustuu Android 9 Pie -versioon. Näytön alle sijoitettu sormenjälkitunnistin ottaa nyt laajemmalta alueelta ja se on aikaisempaa nopeampi (0,2s vs 0,6s). Puhelinversioissa on tehokas Snapdragon 855 järjestelmäpiiri, joka tarjoaa parempaa suorituskykyä verrattuna OnePlus 6T puhelimeen. Eroa on kuitenkin vaikeaa havaita käytännössä. Hyvänä uutuutena on myös kaksoiskaiuttimet: puhelimissa on normaaliin tapaan alakaiutin ja toisena kaiuttimena toimii kuuloke. Tämä mahdollistaa paremman äänentoiston.

OnePlus 7 puhelimessa on paranneltu sormenjälkitunnistin, joka on aiempaa nopeampi. OnePlus 7 puhelimessa on paranneltu sormenjälkitunnistin, joka on aiempaa nopeampi.

Lyhyt Yhteenveto:

OnePlus 7 puhelinta voidaan pitää vain päivitysversiona 6T puhelimelle, sillä muutoksia on hyvin minimalistisesti. Puhelin on kuitenkin hinnaltaan kohtuullisen edullinen huomioon ottaen tehokkaat sisuskalut ja ilmeisen hyvä kamera.

OnePlus 7 Pro puhelinta voidaan kuitenkin pitää rehellisenä uutuutena ja jopa valmistajan hyppynä raskaaseen sarjaan haastamaan suuria kilpailijoitaan. Parantuneiden ominaisuuksien myötä myös puhelimen hinta on kuitenkin noussut, eikä yli 700€ hintaista laitetta voida pitää enää mitenkään halpana. OnePlus 7 Pro vaikuttaa kuitenkin aidosti laadukkaalta puhelimelta, jonka ostamista kannattaa harkita tasapäisesti muiden valmistajien lippulaivapuhelimien rinnalla.