Blogi

Mobiilitukun blogi kertoo kaikesta mikä liittyy mobiililaitteiden alaan, niiden suojaamiseen ja myös yrittäjyyteen.

Näin onnistut etätöissä!

Etätyö on viime viikkoina tullut tutuksi myös sellaisille, jotka eivät olisi ikinä ajatelleetkaan työskentelevänsä kotoa käsin. Koti poikkeaa työpaikasta merkittävästi, mutta oikeanlaisilla työolosuhteilla saat tehtyä kotityöskenteltystä mielekkäämpää.

1. Kunnon nettiyhteys – etätyön välttämättömyys

Lähes jokaisella on kotona nettiyhteys, joka onkin ensimmäinen etätyön mahdollistava tekijä. On mukavampi olla videopalavereissa, kun ääni ja kuva eivät takkua. Mikäli käytät puhelintasi yhteyspisteenä, kannattaa laturi varata lähelle työpistettä.

2. Työpaikan sisäinen chat

Työpaikalla toimiessamme voimme helposti kysyä työkavereilta neuvoa tai ajatuksia. Etätyössä vastaavanlainen viestintä vaatii kuitenkin tekniikkaa avukseen. Hyvä tapa onkin ottaa käyttöön työpaikan sisäinen ”chat” sovellus, jossa voi jutella joko suoraan toiselle tai suuremmalle ryhmälle.

Videopalaverit ja sisäiset chatit ovat keino puhua työkavereiden kanssa Videopalaverit ja sisäiset chatit ovat keino puhua työkavereiden kanssa

Käytämme Mobiilitukussa aktiivisesti Slack-ohjelmaa pikaviestien lähettämiseen työntekijöidemme välillä. Aamut aloitamme kuitenkin yhteisellä videopalaverilla Google Meetissä, jossa käymme päivän polttavat asiat pikaisesti läpi.

3. Hyvin toimiva tietokone

Mikään ei ole ärsyttävämpää kuin huono työtietokone: odotteluun menee turhaa aikaa ja hermoja kiristää, kun tiimalasi tai rantapallo pyörii. Työkone on yleensä työnantajan vastuulla, mutta mikäli hankit oman, kannattaa siihen panostaa, etenkin jos aiot käyttää konetta myös poikkeustilan jälkeen.

4. Oma työpiste

Ideaalitilanne olisi, jos kotona olisi ylimääräinen työhuone, jonne saisi tehtyä pysyvän työpisteen tuoleineen ja näyttöineen. Näin töitä ei tarvitsisi raivata pois keittiön pöydältä, eivätkä ne näkyisi vapaa-aikaa vietettäessä. Oli tila kuinka kortilla tahansa, kannattaa panostaa edes työtuoliin. Voit varmasti lainata oman työtuolisi toimistoltasi paremman istuma-asennon saamiseksi.

Pienellä askartelulla voi rakentaa vaikka seisontatyöpisteen Pienellä askartelulla voi rakentaa vaikka seisontatyöpisteen

Jos olet tottunut käyttämään useampaa näyttöä tjms., niin lainaa ne kotitoimistoosi. Kotona näyttöjen saaminen sopivaan asentoon saattaa kuitenkin vaatia pientä luovuutta ja askartelua. Tyylistä viis, kunhan vain saat mahdollisimman ergonomisen työpisteen!

PS. Vältä sohvalla työskentelyä, ja selkäsi sekä niskasi kiittävät.

5. Taukojumppa ja venyttely

On todennäköistä, ettet saa kotitoimistosi työpaikan veroista työergonomiaa. Etenkin tällöin kannattaa tehdä vähän väliä hieman vetreyttävää taukojumppaa ja venytellä raajoja. Ethän halua, että niskasi ja selkäsi kipeytyvät? Hyviä muutaman minuutin taukojumppia löytyy  esimerkiksi YouTubesta.

6. Muista tauottaa työntekoa

Jokainen muistaa pitää kiinni tauoistaan työpaikalla, mutta kotona tauon rajat hämärtyvät. Saatat yhtäkkiä huomata tekeväsi pieniä työtehtäviä myös lounastaukosi aikaan. Tauot luovat työpäivään rytmiä ja mieli virkistyy niiden aikana.

Nauti kahvitaukosi parvekkeella ja virkistyt samalla Nauti kahvitaukosi parvekkeella ja virkistyt samalla

Kotona lounastaminen hoituu huomattavan nopeasti, jopa 5-10 minuutissa. Voit käyttää lopun lounastauostasi virkistävään kävelyyn ulkona. Palatessasi ajattelet asioita huomattavasti virkeämmin.

7. Säilytä arkirytmi

Moni nousee kotitoimistoon suoraan sängystä yöpuvussa. Tätä tulee kuitenkin välttää, sillä normaaleilla aamurutiineilla saat työpäiväsi käyntiin paremmin. Nouse reippaasti ylös, pese hampaat, pue päälle ja syö aamupalaa. Näin päivä ei tunnu niin pitkältä ja olet tehokkaana heti aamusta alkaen. Kotitoimistoon voi kuitenkin pukeutua mukavan rennosti, sillä ulkonäöstä ei tarvitse liiemmin välittää.

PS. Pieni aamukävely ennen työpäivää saattaa myös herättää ja virittää kehon työnpäivään valmiiksi. Samanlainen kävely iltapäivällä toimii myös mukavana nollaushetkenä.

8. Poista ylimääräinen hälinä

Kotona voi olla hankalaa keskittyä omaan työntekoon, etenkin jos puoliso työskentelee samanaikaisesti tai lapset tekevät koulutehtäviään. Kaikelta hälinältä ei voi (eikä välttämättä kannata) välttyä, mutta suureksi osaksi ainakin. Omat työhuoneet olisivat hyvästä, mutta rauhallisen ympäristön voi saavuttaa kätevästi myös vastamelukuulokkeilla. Nosta kuulokkeet korville ja nauti rauhallisuudesta!

Vastamelukuulokkeet tuovat työrauhan Vastamelukuulokkeet tuovat työrauhan

Nämä saattaisivat kiinnostaa sinua:

Puhelimen puhdistaminen

Mikä panssarilasi tulisi valita?

5 helppoa vinkkiä puhelimen tietoturvan parantamiseen