Blogi

Mobiilitukun blogi kertoo kaikesta mikä liittyy mobiililaitteiden alaan, niiden suojaamiseen ja myös yrittäjyyteen.

Mikä ihmeen 5G?

Kovasti puheenaiheena oleva viidennen sukupolven mobiiliverkko, 5G on pian täällä. 

Mistä tässä on  kyse, ja miten se luultavasti näyttäytyy aluksi normaalille kuluttajalle?

Nopea, luotettava ja viiveetön

5G , eli viidennen sukupolven mobiiliverkkoteknologia perustuu SHF (super high frequency) -teknologiaan, joka mahdollistaa jopa 20-kertaisen datansiirtonopeuden nykyiseen 4G-mobiiliverkkoon verrattuna. Vaikka vauhti onkin todella hurja, 5G ei tarkoita ainoastaan nopeampaa internetyhteyttä puhelimeen, mutta myös todella luotettavan ja viiveettömän yhteyden kaikkien sitä hyödyntävien laitteiden välillä.

5g vs. 4g nopeus 5G yhteys on huomattavasti edeltäjäänsä nopeampi

 

Myös 5G verkon käyttöaste voi olla reilusti suurempi, eli useampi käyttäjä voi olla verkossa, ilman että verkko hidastuu huomattavasti. Tämä hidastelu tapaa näkyä nykypäivänä esimerkiksi suurten yleisötapahtumien ja festivaalien yhteydessä, jolloin välillä saattaa tuntua ettei yhteydet toimi ollenkaan.

Nopeuden ja viiveettömyyden ansiosta uusi teknologia mahdollistaa tulevaisuudessa esimerkiksi terveydenhuoltoon automaattisesti toimivia valvontalaitteita, reaaliajassa seurattavia kodin turvajärjestelmiä, tai vaikkapa autonomisten autojen kommunikaation keskenään erittäin nopeasti ja turvallisesti. 

Mitä tarvitaan? 

Hyötyäksesi 5g nopeudesta vaaditaan myös päätelaitteelta 5g ominaisuudet.

Tukiasemat

Suomalaiset teleoperaattorit ovat valmistelleet 5G:n käyttöönottoa jo muutaman vuoden ajan, ja 5G:tä tukevia verkkoja onkin päästy jo rakentamaan ja testaamaan suurimpiin kaupunkeihin.
5G mobiiliverkko vaatii toimiakseen tukiasemia reilusti tiheämmin kuin 4G verkko, eli verkon rakentaminen on operaattoreille suuri sijoitus. 

 Puhelimet

Uuden teknologian hyötyjä ei toki pääse hyödyntämään ilman 5G:tä tukevaa päätelaitetta. Teknologiaa hyödyntävät puhelimet yleistyvät markkinoilla tämän vuoden aikana, ja varmasti muutaman vuoden sisällä 5G teknologia on jo melkein kaikissa puhelimissa. 

5G Liittymä operaattorilta 

Toki käyttäjä tarvitsee verkkojen valmistuttua myös 5G liittymän operaattorilta. Hinnoista on vielä paha mennä sanomaan mitään, mutta tuskin ne ainakaan tulevat laskemaan nykyisestä, varsinkin kun operaattorit ovat tehneet suuria sijoituksia upouuden verkon rakentamisessa. 

Miten 5G näkyy kuluttajalle?

5G nopeuttaa datan kulkua

Luultavasti normaali kuluttaja ei huomaa 5G:n tuloa aluksi mitenkään muuten kuin operaattoreiden tuputtamina huippunopeina liittymätarjouksina ja mainostuksessa.

Teknologian kehittyessä 5G tulee varmasti osaksi päivittäistä arkeamme hyvinkin huomaamattomasti sillä vaikka nopeudet kasvavat, myös verkon yli siirrettävän datan määrä kasvaa. Suurimmat hyödyt tästä teknologiasta nähdään varmasti aluksi teollisuuden puolella, esimerkiksi laitteistojen ja antureiden reaaliaikaisessa valvonnassa.

Jäämme innolla odottamaan mitä kaikkea tämä uusi teknologia mahdollistaa tulevaisuudessa!