Mobiilitukku / 13.02.2023

5 vuotta verkkokauppaa - Mobiilitukku kellarista kasvuun!

Millaiset olivat Mobiilitukun ensimmäiset 5 vuotta? Tutustu tarinamme ensimmäisiin vuosiin
5 vuotta verkkokauppaa - Mobiilitukku kellarista kasvuun!

SPOILER ALERT: Tämä tarina kertoo verkkokauppamme tarinan yhden yrittäjämme (Antin) nostalgisin silmin. Jos lukeminen ei niinkään ole sinun juttusi, löydät lopusta näppärän infograafin kulkemastamme polusta.

Mobiilitukku-vuonna-2015-Kare-Heikki-Antti

Kuvassa ehkä nostalgisin yhteiskuva tähän mennessä. Tässä olemme jo kellaribunkkerimme 3:ssa laajennuksessa, jolloin tilaa oli noin 50m2. Vuosi on 2015

On vuosi 2012 ja syksy on perinteisen synkeä. Kolme kaverusta on käyttänyt opiskelija-uransa NHL:n tykittämiseen ja yleiseen ”öhnäämiseen”. Opinnot kauppatieteissä ovat herättäneet pienoisen uteliaisuuden rahan tekemiseen. Yliopisto-opiskelu tuntuu turhan teoreettiselta ilman mitään kosketuspintaa oikeaan maailmaan, joten mitä silloin tehdään? No perustetaan firma tietysti. Näistä pienistä hetkistä ja kaverisuhteista loppujen lopuksi syntyi Mobiilitukku.fi verkkokauppa, joka on alun alkujaan ollut karua puuhastelua, kokeilua ja ison määrän epäonnistumisia. Tässä pikakelaus meidän historiikkiin ja siitä mitä merkkipaaluja meillä on ollut.

Alkunypläämiset ja ihmettelyt

Kun perustamispäätös oli saatu ihmettelyn ja perinteisen ”pitäskö / eikö pitäis” tyyppisen jahkailun jälkeen tehtyä, alkoi melkoisen monipuolinen yrittäjyyden ABC:n selvittäminen. Päätös siitä, että aloittaisimme myymään puhelimen kuoria ja muita härpäkkeitä, syntyi täysin siitä, että se oli yksinkertainen tuote kokeilla ja tiesimme mistä tavaraa saa. Alussa kaiken keskiössä oli tietenkin itse kauppa, tuotteet ja selvittely siitä, miten verkkokauppa oikein tehdään ja millä tavalla tuotteita saadaan. Alun huumassa tärkeää olikin yrittää luoda yhteydet Aasian päähän myytävien tuotteiden osalta ja hieman sattuman kautta löysimmekin Kiinasta hyvän ”tuote-agentin”, jonka kautta iso osa tuotteista vielä tänäkin päivänä kulkee.

Ensimmäinen verkkokauppaversiomme oli melkoinen viritelmä ja kuukausimaksu taisi olla noin 40€ kauppa-alustasta. Itse palikoita siirtelemällä ja (piraatti)photoshopilla bannereita tekemällä homma kuitenkin käynnistyi 12.1.2013 ja taisipa ensimmäinen tilauskin rysähtää sisään, tutulta tietenkin, jo samana iltana. Kaupan rakentamisen riemu ja jatkuvien pienten muutosten tekeminen oli ehkäpä hauskinta, mitä ensimmäisen vuoden aikana tuli tehtyä. Mikä oleellisinta, myös henkilökohtaisesti voin sanoa, että esimerkiksi kuvankäsittelytaidot ovat kasvaneet täysin itseopiskelun avulla eksponentiaalisesti vuosien saatossa. Tässä hyvä esimerkki yrittäjyyden monipuolisuudesta.

Ensimmäinen-versio-Mobiilitukusta

Kuvassa ensimmäinen versio Mobiilitukun verkkokaupasta

Ensimmäisen puolivuotta varastohuoneena toimi tyylikäs 6m2 betonibunkkeri, jossa ei ollut tietenkään minkäännäköistä viemäröintiä, valoa tai edes oikeastaan seinien pinnoitetta. Valaistuksen sijaa ajoi seinähyllylle laitettu työmaa-halogeeni… Kodikasta! Postituspöytänä oli kierrätyskeskuksesta pelastettu keltainen koulupulpetti, johon mahtui näppärästi noin 15 tilausta kerralla ja postitustarvikkeet löydettiin paikallisesti toimitustavara liikkeestä. Siitä laajennuimme sitten lopulta saman kellarivarastokompleksin muihin osiin ja viimeisinä aikoina meillä olikin hurjat 50m2 kellarivarastoa.

Opettelu, tekeminen ja tylsyys = harrastus

Mobiilitukku perustettiin ensisijaisesti olemaan kokemusta ”oikeista töistä” ja toiseksi vasta itse rahan tekeminen. Pääsosin siksi, että kukaan meistä ei uskonut, että tästä kuitenkaan itselle työpaikkaa tulisi. Meillä koko toimintaan alun perin sijoitettiin 600€ per yrittäjä, joka kuvastaa sitä riskiä mitä olimme silloin valmiita ottamaan. Rahaa ei nostettu ulos, koska harrastuksestahan ei rahaa tienaakkaan ja olisikohan ollut vuoden kohdalla, kun tuo 600 euron sijoitus oli tienattu takaisin. Jeejee!

Ensimmäinen vuosi meni ihmetellessä ja pikkuhiljaa valikoimaa kasvattaessa. Uusia asioita opittiin koko ajan mm. tuotekuvauksen, markkinoinnin ja oikeastaan kaiken puolelta mitä yrittäjyyteen ja verkkokauppaan liittyy. Parasta pienellä panoksella aloittamisessa on, että painetta menestymiseen ei ole ja asioita voi opetella omaa tahtia. Niin sanottu harrastusvaihe meillä kesti noin 2,5 vuotta, kun 2015 kesällä tuli piste, että aikaa kuluu, mutta raha ei liiku omiin taskuihin ollenkaan. Mitä siis tehdä, lopettaako vai mennä all in?

Harrastuksesta yritykseksi

Vuosi 2015 oli meille pienoinen heräämisen vuosi. Kesän alussa Helsingissä vietetyt ”strategiapäivät” avasivat silmiä eteenpäin ja muutos ajatusmaailmassa alkoi kypsymään. Harrastus tultaisiin muuttamaan työpaikaksi ja suomalaisten perisynti eli pienesti ajatteleminen tultaisiin murtamaan ennemmin tai myöhemmin.

Maksutavat ja toimitustavat

Vuoden 2015 syksyllä se sitten tapahtuikin. Myynti kolminkertaistui ja tämä loikin uskoa, että jotain tästä voisikin tulla. Vaihdoimme verkkokauppa-alustaa ja loimme oikeita suunnitelmia seuraavalle vuodelle. Ostimmepa jopa firmalle takitkin! 2016 myynti sitten nelinkertaistui, mutta 500 000€ myyntitavoite ei täyttynyt: siitä jäätiin kolme tonnia (arrrghh)! 2016 palkkasimme myös ensimmäisen työntekijämme, joka tarkoitti sitä, että parhaiden kaverusten oli aika opetella esimiehen roolia. Muutimmepa myös parkkihallin yhteydessä olleesta kellaristamme pois 2016 kesällä ja sepä olikin kyllä yksi kohokohta koko yrityksen historiassa. Loppuvuodesta teimme myös historiamme suurimman investoinnin, kun vaihdoimme taas kauppa-alustamme täysin meille kustomoituun järjestelmään. HOX! Vaihdos saattaa olla melkoisen haastava! Summa summarum: 2016 oli se vuosi, kun harrastuksesta ymmärrettiin tulevan ammatti.

Mobiilitukku-5-vuotta-ensimmainen-versio

Kuvassa vuonna 2016 suunniteltu versio Mobiilitukun verkkokaupasta

Viime vuosi (2017) oli oikeastaan meidän mielestämme taas hieman välivuosi. Myynti kasvoi, kaikennäköistä säädettiin, palkattiin yhdet lisäkädet lisää, paranneltiin kauppaa moneltakin osin, mutta mitään mullistavaa ei tehty. Onneksemme kuitenkin suunnittelimme mullistavia juttuja ja nämä osa näistä muutoksista rysähtääkin eetteriin tämän vuoden kesään mennessä. Mielenkiinnolla nähdään,

Tarinan opetus?

Mitä vuodet sitten meille ovat opettaneet? Muutama iso juttu tulee mieleen. Ensinnäkin se, että kehitys loppuu tyytyväisyyteen. Joka vuosi kasvusta tulee vaikeampaa, mutta samaan aikaan suurempi myynti on entistä tylsempi asia.  Toisaalta kasvu taas mahdollistaa suurempien muutosten tekemisen, kun kokeiluja voi tehdä vähän rohkeammin. Mikä yrittäjänä innostaa ja saa nousemaan päivä toisensa jälkeen töihin, on mielestäni muutos. Vapaus keksiä ja kehittää omaa tekemistä koko ajan eteenpäin ja mahdollisuus nähdä oman tekemisen vaikutukset. Olemme vuosien varrella "joutuneet" tekemään ja opettelemaan mitä ihmeellisempiä asioita ja se tässä myös parasta onkin!

Toinen opetus on ajatella isosti. Vuonna 2015 ”strategiapäivillämme” koetimme ajatella isosti ja totesimme että jos kaikki menee hyvin, on myyntimme 2018 noin 200 000€. 7 kuukautta tuon palaverin jälkeen tämä summa oli jo täyttynyt ja sai tajuamaan oman ajattelun kierouden. Opetus on, että pää täytyy saada pois laatikosta ja pyrkiä laajentamaan omaa ajatteluaan ulos niistä tutuista ympyröistä, missä arki pyörii.

Vuosi 2018 tulee olemaan suuri muutoksen vuosi. Turvallinen kasvu vaihdetaan rohkeaan kasvuhakuiseen mielialaan ja vaihdetta laitetaan silmään ihan olan takaa. Katsotaan mihin tie vie, mutta suunta on selkeä ja vauhti toivottavasti kovaa! Ja sitten se infograafi!

Mobiilitukku-5-vuotta-infograafi

Kuvassa ensimmäisten vuosien historiikki graafin muodossa

Mikä Mobiilitukku?

Myymme verkkokaupassamme puhelimille, tableteille, älykelloille ym. mobiililaitteille lisätarvikkeita kuten suojakuoria, -koteloita ja panssarilaseja. Huolehdimme sinusta ja puhelimestasi ammattitaidolla ja ilolla, jotta sinä säästät rahaa ja hermoja!

Lue lisää tarinastamme!
Tutustu Tiimiimme!

Meillä Mobiilitukussa työskentelee aimo annos huipputyyppejä. Tutustu tiimiimme tarkemmin ja näet kasvot kaiken takana.

Tutustu Tiimiimme