Blogi

Mobiilitukun blogi kertoo kaikesta mikä liittyy mobiililaitteiden alaan, niiden suojaamiseen ja myös yrittäjyyteen.

Parhaat 5G puhelimet jouluna 2020 (alle 400€)

5G-verkko kasvaa kovaa vauhtia ja tänä vuonna moni tuleekin saamaan ensimmäisen 5G puhelimen joululahjaksi. Otimme arvosteluumme viisi puhelinta: OnePlus Nord 5G, OnePlus Nord N10 5G, Samsung Galaxy A42 5G, Samsung Galaxy A51 5G ja Xiaomi Mi 10T Lite 5G puhelimet. Laitteiden hintapisteet vaihtelevat 299€-399€:n välillä. Yhtään Huawein 5G puhelinta emme ottaneet arvosteluumme, sillä ne antavat liikaa tasoitusta käyttöjärjestelmänsä puolesta ja siksi ostajan kannattaa tutustua muihin vaihtoehtoihin.

5.  OnePlus Nord N10 5G

OnePlus-Nord-N10

Hinta: 299€ | Näyttö: 6.49” | Näytön suhde runkoon 84% | Takakamerat: 64Mp, 8Mp laajakulma, 5Mp syvyys ja 2Mp makrokamerat | Etukamera: 16Mp | Akku 4300 mAh | Muisti: 6Gt RAM, 128Gt tallennus | Värit: Midnight Ice

Kenelle: Edullista 5G puhelinta etsivälle, joka haluaa OnePlus käyttöjärjestelmän

Arvostelun edullisin 5G puhelin

OnePlussan julkaisema keskihintainen OnePlus Nord N10 puhelin on kiinalaisvalmistajan vastaus edullisemman hintaluokan 5G puhelimiin. Muovinen runko ei onnistu vakuuttamaan, sillä puhelimen takakuori vaikuttaa heikkolaatuiselta ja halvalta. Puhelimen laatutuntuma eroaa merkittävästi 100€ arvokkaammasta OnePlus Nord puhelimesta, joka tuntuu huomattavasti laadukkaammalta. OnePlus Nord N10 puhelinta on saatavana vain yhdessä värissä, tummanpuhuvassa Midnight Ice värityksessä.

Ohjelmistopuolella OnePlus Nord N10 puhelimessa on käytössä Android 10 versio, joka on siinä mielessä erikoista, että aikaisemmin myyntiin tulleessa OnePlus 8T puhelimessa tuli samoin tein Android 11 versio. Nord N10 puhelimeen on tulossa Android 11 päivitys kuitenkin 2020-2021 vuoden vaihteessa. Todennäköisesti puhelimeen ei kuitenkaan tule enää Android 12 versiota, mikä on pienoinen miinus puhelimen pitkäikäisyyteen.

Oxygen OS ja ripaus epätyypillistä OnePlussaa

OnePlus Nord N10 puhelimen 90Hz näyttö tarjoaa sulavaa liikettä puhelimen IPS LCD näytöllä (1080 x 2400 pikseliä). Myös näytön kirkkaus on hyvällä tasolla ja näytöstä saa hyvin selvää kirkkaammassakin säässä. Normaalissa käytössä N10 suorituskyky on hyvällä tasolla Snapdragon 690 suorittimen ansiosta, joskin vaativimmilla grafiikoilla mobiilipelejä pelatessa alkaa teho loppua kesken. OnePlussan Oxygen OS sovellus on hyvin lähellä Googlen puhdasta Androidia, eikä ylimääräisiä ohjelmia ole. Tämä helpottaa sulavaa käyttökokemusta.

Puhelimen takakamera tarjoaa hyvän määrän värejä ja yksityiskohtia. Myös hämäräkuvaus on hyvällä tasolla, joskaan pimeäkuvaustila ei ole kummainen. Elektroninen kuvanvakain ei ole optisen kuvanvakaimen tasolla, mutta ihan toimiva kuitenkin. Kuvia mahtuu puhelimen 128Gt tallennustilaan mainiosti, mutta sitä saa tarvittaessa laajennettua muistikortilla. Muistikorttipaikka ja 3,5mm aux-liitäntä eivät ole tyypillistä OnePlussaa, mutta monelle varmasti hyvä lisä.

Yhteenveto

OnePlus Nord N10 on ihan hyvä edullisen hintaryhmän 5G puhelin, jossa on totutusti huikea pikalataus (0,5h latauksella 55% akkua). Laatutuntuman puute verrattuna 100€ arvokkaampaan OnePlus Nord puhelimeen on kuitenkin ilmeinen ja OnePlus fanin kannattaakin miettiä, tulisiko sijoittaa puhelimeen enemmän euroja. Päivitystuen puute on myös suuri miinus.

Plussat:

+ Näytön 90Hz virkistystaajuus

+ Nopea pikalataus ja pakkauksessa mukana tuleva tehokas pikalaturi

+ OnePlussan Oxygen OS

+ Muistikorttipaikka ja 3,5mm kuulokeliitin

Miinukset:

- Tuntuu kädessä halvahkolta

- Sormenjälkitunnistimen ajoittainen huonotoimisuus

- Tulevien päivitysten puute

- Hintapiste melko lähellä huomattavasti parempaa OnePlus Nordia

OnePlus Nord N10 5G kuoret ja panssarilasit

4. Samsung Galaxy A42 5G

Samsung-Galaxy-A42

Hinta: 349€ | Näyttö: 6.6” | Näytön suhde runkoon 84% | Takakamerat: 48Mp, 8Mp laajakulma, 5Mp syvyys ja makrokamerat | Etukamera: 20Mp | Akku 5000 mAh | Muisti: 4Gt RAM, 128Gt tallennus | Värit: Prism Dot Black, Prism Dot White, Prism Dot Gray

Kenelle: Peruskäyttäjälle, joka tykkää käyttää kameraa

Totuttua Samsung designia

Samsung Galaxy A42 on tullut vastikään myyntiin ja tarjoaa 5G yhteyksiä edullisemmin kuin mikään muu Samsungin puhelinmalli tällä hetkellä. Hintaeroa ei kuitenkaan juuri ole esimerkiksi A51 5G puhelimeen. Onkin perusteltua kysyä, miksi Samsung tekee puhelimia hyvin lähelle samaa hintapistettä?

Samsung Galaxy A42 puhelin ei tarjoa ulkoisella ilmeellään juurikaan hurraahuutoja, vaan puhelin näyttää hieman vanhanaikaiselta etenkin kameroidensa osalta. Muuten rungon ulkonäkö on totuttua A-sarjan Samsungia, eli kiiltävää muovipintaa, jota on saatavana vaaleana (Prism Dot White), mustana (Prism Dot Black) ja harmaana (Prism Dot Gray).

Yllättävän hyvä pääkamera

Samsung Galaxy A42 puhelimessa on arvostelun suurin akku (5000mAh) ja se kestää käyttöä mukavasti pari päivää. Suorituskyvyllisesti puhelin on hyvällä tasolla, sillä se on varustettu Qualcomm Snapdragon 750G suorittimella. Harmillisesti RAM-muistia on kuitenkin vain 4Gt verran, joka näkyy ajoittain smoothiuden puutteena. Yleisesti ottaen A42 toimii kuitenkin sulavasti normaalissa käytössä.

Puhelimen pääkameralla saa päivänvalossa hyviä kuvia yhdistettynä hyvään väritoistoon. Yllättävin kokemus kamerasta oli kuitenkin sen toiminta yökuvauksessa, mikä onkin hyvä hintaluokkaan nähden. Muut kamerat jäävät pääkameran varjoon.

HD-tasoinen Super AMOLED näyttö

Samsung Galaxy A42 puhelimen näyttö on Super AMOLED näyttö, joskin miinuksena on sen HD-tasoinen 720 x 1600 pikselin näyttö. Tämän vuoksi pikselitiheys ei nouse kovinkaan korkeaksi edes tässä vertailussa. Plussana kuitenkin on näytön kirkas värimaailma.

Varsinaiseen videon katseluun puhelimen näyttö on ihan hyvä, mutta kaiuttimet eivät. Puhelimen alareunan yksi kaiutin ei tarjoa kovinkaan hyvää äänentoistoa, joskin puhelimen 3,5 aux liitäntään voi helposti asettaa kuulokkeet.

Yhteenveto:

Vaikka Samsungin A42 on valmistajan edullisin 5G puhelin, ei se ole hintaisekseen paras laite. Esimerkiksi aiemmin mainittu Galaxy A51 5G puhelin tarjoaa parempaa vastinetta pienellä hintaerolla. Kamera kuitenkin mahdollistaa hyvät kuvat ja akku kestää käytössä hyvin.

Plussat:

+ Näytön väritoisto

+ Kameran ominaisuudet ja kuvanlaatu

+ Suurikokoinen akku

Miinukset:

- Näytön pikseleiden määrä

- RAM-muistin määrä

- Puhelimen design

- Kaiuttimien äänenlaatu

Samsung Galaxy A42 5G kuoret ja panssarilasit

3. Samsung Galaxy A51 5G

Samsung-Galaxy-A51-5G

Hinta: 399€ | Näyttö: 6.5” | Näytön suhde runkoon 87% | Takakamerat: 48Mp, 12Mp laajakulma, 5Mp syvyys ja makrokamerat | Etukamera: 32Mp | Akku 4500 mAh | Muisti: 6Gt RAM, 128Gt tallennus | Värit: Prism Cube Black, Prism Cube White & Prism Cube Pink

Kenelle: Pitkäikäistä 5G puhelinta etsivälle someselaajalle

Sama design, merkittävästi uudistuneet sisukset

Samsung Galaxy A51 5G on jatkoa viime vuoden lopulla julkaistulle A51 puhelimelle ja niissä onkin huomattavan paljon yhtäläisyyksiä, esimerkiksi muotoilu ja kiiltävät muoviset pinnat. Galaxy A51 5G puhelinta on saatavana tummassa Prism Cube Black värissä, vaaleassa Prism Cube White värissä sekä vaaleanpunaisessa Prism Cube Pink värissä. Vaikka nämä A51-sarjan puhelimen näyttävät samalta, niin niiden ulkomitoissa on hitusen verran eroa: Tämä näkyy käytännössä siten, että suojakuoret- ja kotelot eivät sovi ristikkäin käytettäväksi. Näytöt ovat kuitenkin identtisen kokoiset, joten samat panssarilasit sopivat molempiin puhelimiin.

Samsung Galaxy A51 5G:n muotoilu on hyvin onnistunut, sillä se istuu käteen mukavasti ja vaikuttaa jämäkältä muovisista pinnoistaan huolimatta. Puhelimen runkokehikko on alumiinia, joka tuo tyylikkään yksityiskohdan puhelimeen. Pintojen suurena ongelmana kuitenkin on niiden herkkä naarmuuntuminen ilman suojakuorta.

Ulkoisista yhtäläisyyksistä huolimatta, A51 5G on kokenut melkoisen päivityksen edeltäjäänsä verrattuna. Suurimapana uudistuksena on tietenkin 5G tekniikka, mutta myös merkittävästi tehokkaampi järjestelmäpiiri, suurempi akku ja suurempi RAM-muistin määrä (nyt 6Gt, aikaisemmin 4Gt). Eron huomaa käytännössä sulavampana käyttönä etenkin sovelluksesta toiseen vaihdettaessa tai pelatessa.

Kamera, suoritin ja näyttö tekevät miellyttävän laitteen

Vaikksa Galaxy A51 5G:n kamerajärjestelmä on sama kuin edeltäjässään on se silti hyvällä tasolla. Etenkin päivänvalossa kuvatut otokset ovat hyviä, riittävällä kirkkaudella varustettuja. Jotkin värit tosin ovat hitusen ylikorostuneita, joskaan ei haitallisesti. Hämäräkuvaus on toimivaa, joskin tämän hintaluokan laitteet alkavat kadottamaan yksityiskohtia. Kuvat näyttävät hyvältä A51 5G:n Super AMOLED näytöllä (1080 x 2400 pikseliä). Näytön 60Hz ruudunpäivitysnopeus riittää todella hyvin peruskäyttöön yhdessä hyvän suorittimen kanssa, eikä pelatessakaan aiheudu pelikokemusta häiritsevää hitautta.

Puhelimen akunkesto on hyvällä tasolla, sillä se kestää helposti pari päivää. Tämä riippuu toki merkittävästi käyttötavasta ja käytössä olevista verkoista. Mukana oleva pikalaturi lataa akkua kohtalaisen nopeasti, sillä tunnin latauksen jälkeen akussa on 80% ja täyteen lataukseen menee 1,5 tuntia.

Yhteenveto:

Samsung Galaxy A51 5G on merkittävä parannus aikaisempaan versioon. Sulava käyttökokemus ja hyvä kamera yhdistettynä pitkään päivitystukeen (kolme versiopäivitystä) tekevät laitteesta pitkäikäisen puhelimen hyvään hintaan.

Plussat:

+ Super AMOLED näyttö kirkkaalla väritoistolla

+ Suorituskyky

+ Hyvä kamera päivänvalossa, hämärässäkin kohtalainen

+ Pitkä päivitystuki, pitkäikäinen laite

Miinukset:

 - Sormenjäkitunnistin ei ole paras, joskin toimii hyvin panssarilasin kanssa

- Naarmuuntuu herkästi

Samsung Galaxy A51 5G kuoret ja panssarilasit

2. Xiaomi Mi 10T Lite

Xiaomi-Mi-10T-Lite-5G

Hinta: 349€ | Näyttö: 6.67” | Näytön suhde runkoon 85% | Takakamerat: 64Mp, 8Mp laajakulma, 2Mp syvyys ja makrokamerat | Etukamera: 16Mp | Akku 4820 mAh | Muisti: 6Gt RAM, 128Gt tallennus | Värit: Atlantic Blue, Pearl Gray & Rose Golden Beach

Kenelle: Aktiiviselle puhelimen käyttäjälle, joka tykkää pelata mobiilipelejä

Näyttää hyvältä ja latautuu super nopeasti

Xiaomin vastikään julkaisema Mi 10T Lite puhelin näyttää selkeästi valmistajan tekeleeltä muotoilunsa ja ulkonäkönsä puolesta. Puhelimen runko muodostuu näytöstä ja takapuolen lasista, joskin runkokehikko on muovinen. Tämä latistaa hieman laatuvaikutelmaa, mutta kokonaisuutena puhelin näyttää hyvältä tämän hintaluokan laitteelta. Hyvin toimiva sormenjälkitunnistin on sijoitettu puhelimen sivunäppäimeen, jossa se on aina käsillä.

Kun puhutaan akun pikalatauksesta, Xiaomin Mi 10T Lite on tämän arvostelun kärkipäätä: puolessa tunnissa akkuun tulee 65% virtaa ja tunnissa akun lataa tyhjästä täyteen. Paketin mukana tulee 33watin pikalatausta tukeva laturi, mutta valitettavasti puhelin ei tue langatonta latausta (joskaan ei mikään muukaan tämän arvostelun laite). Akunkestossa ei muutenkaan ole valittamista, sillä se kestää parhaimmillaan pari vuorokautta.

Sulava kokemus ja miellyttävä kuvaaminen

Xiaomi Mi 10T Lite on varustettu IPS LCD näyttöpaneelilla (1080 x 2400 pikseliä), joka antaa erittäin sulavaa jopa 120Hz virkistystaajuutta! Tällainen virkistystaajuus on hieno poikkeus tämän hintaluokan laitteeseen ja se erottuukin hyvin edukseen sulavana ruudunpäivitysnopeutena skrollatessa somefiidiä tai pelatessa mobiilipelejä. Pelaaminen onnistuu hyvin Snapdragon 750G suorittimella, joskin laite hieman kuumenee korkeammilla grafiikka-asetuksilla. Jos Xiaomi olisi laittanut vielä paremman AMOLED näytön, olisi näyttö entistä parempi, joskin nytkin jo hyvä. Virkistystaajuuteen on mahdollista laittaa automaattiasetus, joka vaihtelee virkistystaajuutta 30-120Hz välillä.

Puhelimen pääkamera toimii jopa yllättävän hyvin, etenkin päivänvalossa: yksityiskohdat ja värimaailmat ovat hyvällä tasolla päivänvalossa. Myös hämäräkuvaus on toimivaa. Plussaa Xiaomi Mi 10T Lite ansaitsee kuitenkin monipuolisista kuvaustiloistaan. Voit valita helposti esimerkiksi ammattilais- muotokuva-, timelapse- tai valotustilan.

Yhteenveto:

Xiaomi Mi 10T Lite erottuu massasta hyvin edukseen 120Hz näyttöpaneelillaan sekä hyvällä suorituskyvyllään. Monipuolinen puhelin soveltuu monenlaiseen käyttöön ja sen hyvä sormenjälkitunnistin sekä pikalaturi ovat varmasti tervetulleita jokaiselle käyttäjälle. Negatiivisena puolena mainittakoon päivitystuki, sillä Xiaomi ei ole luvannut mitään suurempia päivityksiä. Tähän hetkeen kuitenkin mainio puhelin.

Plussat:

+ 120Hz näyttöpaneeli

+ Suorituskyky

+ Pääkamera ja kamerasovellus

+ Hyvä sormenjälkitunnistin

+ Nopea pikalaturi

Miinukset:

- Muovinen runkokehikko heikentää laatuvaikutelmaa

- Päivitykset kysymysmerkillä

Xiaomi Mi 10T Lite kuoret ja panssarilasit

1. OnePlus Nord

OnePlus-Nord

Hinta: 399€ | Näyttö: 6.44” | Näytön suhde runkoon 87% | Takakamerat: 48Mp, 8Mp laajakulma, 5Mp syvyys ja 2Mp makrokamerat | Etukamera: 32Mp | Akku 4115 mAh | Muisti: 8Gt RAM, 128Gt tallennus | Värit: Blue Marble & Gray Onyx

Kenelle: Aktiiviselle somettajalle, joka haluaa hyvää vastinetta rahalle

Etukameran kauneusvirhe paikkaantuu ominaisuuksilla

Kun OnePlus Nord puhelimen ottaa käteen, on puhelimen tuntuma saman tien laadukkaan oloinen. Lasinen etu- ja takapuoli tuntuvat tukevalta ja näyttävät hyvältä. Edes muovinen runkokehikko ei pääse pilaamaan puhelimen ulkonäköä, vaikka toki jokin muu materiaali tekisi puhelimesta vielä arvokkaamman tuntuisen.

Ulkonäössä huomio kiinnittyy myös OnePlus Nordin etukameraan, joka on tämän testin ainoa kaksoiskamera. Melko suuren tilan näytön kulmasta vievä etukamera ei ole kaikista kaunein ja vie tilaa näytöltä. Positiivisena puolena on kuitenkin tuplakameran tuomat hyödyt: Puhelimella pystyy ottamaan laadukkaita ja monipuolisia selfieitä. Etenkin ultralaajakuvasta on oikeasti hyötyä, kun useamman ihmisen saa näppärästi samaan kuvaan. Toinen etukameran erikoisuus on sen kyky kuvata 4K videota 60 kuvaa sekunnissa, johon edes Nordin takakamera ei pysty. Jännittävä erikoisuus, joka sopii etenkin somevideoita itsestään kuvaavalle.

Huippupuhelimien jalanjäljissä

OnePlus Nord on monessa mielessä yllättävän lähellä kesällä julkaistua OnePlus 8 puhelinta. Esimerkiksi kamera on muuten sama, mutta Nordissa optinen kuvanvakain on korvattu elektronisella. Myös näyttö on samainen Fluid AMOLED (1080 x 2400 pikseliä), joka tarjoaa selkeästi parempilaatuista kuvaa kuin LCD näytöt. 90Hz virkistystaajuus tekee näytöllä tapahtuvista liikkeistä sulavaa.

Nordin suorituskyky ei aivan yllä OnePlus 8:n tasolle, joskin laitteiden hintaerokin on tällä hetkellä noin parinsadan euron tasolla. Snapdragon 765G jaksaa toimia kuitenkin mainiosti ja eron huippupuhelimiin huomaakin vasta hc-tason toiminnassa. Eri sovellusten moniajo on kuitenkin helppoa, josta kiitosta voinee antaa myös OnePlussan Oxygen OS käyttöjärjestelmälle.

Pikalatauksen aatelia ja hyvä päivitystuki

OnePlus Nord puhelimen akku kestää käyttöä yhtä hyvin kuin muutkin tämän vertailun puhelimet: helposti päivän, vähäisellä käytöllä jopa kaksi. OnePlus puhelinten selkeänä vahvuutena kautta linjan on kuitenkin akun pikalataus, sillä puolessa tunnissa alkuperäisellä laturilla virtaa tulee 70% ja tunnissa akku onkin jo täynnä. Enää puhelinta ei tarvitse ladata koko yötä!

Myös päivitysten osalta OnePlus Nord on hyvä valinta. Siinä missä Nord N10:lle olisi tulossa vain yksi suurempi Android päivitys, tulee Nordille ainakin kaksi päivitystä. Uusimpien Android 11 päivitysten pitäisi alkaa lähihetkinä.

Yhteenveto:

OnePlus Nord on hinta-laatusuhteeltaan erinomainen puhelin, jota kelpaa esitellä myös huippupuhelimien kanssa samassa yhteydessä. Puhelin sopiikin monenlaisille käyttäjille, eikä laitteesta lopu suorituskyky kesken vielä pitkään aikaan. OnePlus Nord löytyy varmasti monen joululahjojen joukosta.

Plussat:

+ Erinomainen hinta -laatusuhde

+ Hyvä ja laadukas tuntuma

+ 90Hz Fluid AMOLED näyttö tekee käytöstä jouhevaa

+ Nopea pikalataus

+ Pääkamera ja etukamera

Miinukset:

- Etukamera ei ole kaunis ja vie tilaa ilmoituspalkilta

OnePlus Nord kuoret ja panssarilasit

Loppusanat

Alle 400€ hintaluokassa ei tällä hetkellä ole kovinkaan paljon erilaisia 5G puhelimia, vaan puhelimet muistuttavat enemmän ja vähemmän toinen toisiaan niin ulkonäöltään kuin raudaltaan ja ominaisuuksiltaan. Onkin oikeastaan makuasia, mihin puhelimeen päätyy, joskin sijoittamalla 50-100€ enemmän saa huomattavasti paremmin vastinetta rahalle kuin aivan edullisimmilla puhelimilla. Valitsit minkä puhelimen tahansa, varmaa kuitenkin on, että meiltä Mobiilitukusta löydät siihen parhaat kuoret, panssarilasit ja muut lisätarvikkeet!

Katso myös:

Mikä ihmeen 5G?

Puhelimen tietoturva - 5 tärkeää tapaa parantaa sitä

Kumpi sopisi minulle, suojakuori vai -kotelo?