Blogi

Mobiilitukun blogi kertoo kaikesta mikä liittyy mobiililaitteiden alaan, niiden suojaamiseen ja myös yrittäjyyteen.

Puhelimen tietoturva – 5 tärkeää tapaa, joilla parantaa sitä.

Älypuhelimien räjähdysmäinen kasvu viimeisen 20 vuoden aikana, on tarkoittanut paljon uusia tapoja ja keinoja olla yhteydessä toisiin ja erilaisiin verkkoihin. Älypuhelimet ovat kehittyneet huimaa vauhtia ja esimerkiksi jo vuonna 2017 melkein 80% suomalaisista omisti älypuhelimen. Vaikka suurin osa hankkiikin tietokoneeseensa jonkinlaisen tietoturvaohjelman, ei monikaan välttämättä tee näin puhelimen ollessa kyseessä. Vaikka puhelimella tehdään monesti jo monipuolisempia asioita ja käsitellään suurempaa määrään henkilökohtaista tietoa, ei sitä kuitenkaan suojata samalla tavalla kuin perinteisiä tietokoneita. Siksi päätimme listata 5 helpointa ja tehokkainta tapaa suojata itsesi puhelimeesi koituvilta hyökkäyksiltä ja uhilta

1. Aloita helpoimmasta: vaihda PIN koodi ja aseta pääsykoodi

Jokainen puhelin vaatii toimiakseen PIN-koodin. TNS Gallupin mukaan jopa 35% käyttäjistä jättää PIN-koodin tehdasvalintaan, joka tarkoittaa nykypäivänä valtavaa määrää puhelimia. Puhelin voi kadota yhtä monella tavalla kuin on käyttäjiäkin ja usein esimerkiksi nuorilla puhelimia katoaakin viikonlopun illanvietoissa. Siksi on elintärkeää pyrkiä ehkäisemään seuraavilla yksinkertaisilla tavalla pääsy puhelimen tietoihin.

2. Älä liity WLAN / Wifi-verkkoon, johon et todella luota

Wlan verkot ovat usein avoimia ja tämä tarjoaakin hyvän tavan päästä käsiksi puhelimen tietoihin. Osa avoimista WLAN verkoista on amatöörimäisiä verkkoja, joissa ei ole minkäänlaista suojausta, ja tämä antaa mahdollisuuden luoda ns. huijausverkko, jonka avulla rikollinen voikin sitten pykiä murtautumaan laitteen tietoihin käsiksi tai varastaa puhelimessa tallessa olevat salasanat. Näin ollen omalla valinnallaan liittyäkö tuntemattomaan avoimeen verkkoon, voi säästää paljon harmia!

3. Älä asenna sovelluksia, joiden maineesta et tiedä mitään

Rikollisille yksi yleisimpiä tapoja urkkia tietoja on haitallisten sovellusten kautta. Erityisesti Googlen Android käyttöjärjestelmälle ilmestyy koko ajan uusia haitallisia sovelluksia, jotka tarjoavat jotain hauskaa peliä tai palvelua, mutta ovat sitten tehty vain tietojen urkintaa varten. Hyvä tapa suojautua tältä on asentaa puhelimen tietoturvaohjelma.

4.Hanki puhelimen tietoturvaohjelma

Usein kuulee mietittävän, onko puhelimen tietoturvaohjelmasta hyötyä, jos puhelinta käyttää ihan vain tavalliseen tapaan. Meidän mielipiteemme on, että kyllä kannattaa. Tietoturva ohjelmat kuten vaikkapa puhelimen F-Secure toimii eräänlaisena turvaverkkona, jossa ohjelma tarkistaa ladatut ohjelmat ja tarpeen mukaan myös verkkosivut ja näin ehkäisee erilaisten haittaohjelmien ja urkintojen mahdollisuutta puhelimessasi.

5. Asenna uusimmat ohjelmistopäivitykset

Usein ajatellaan, että ohjelmistopäivitysten rooli on tuoda jotain pieniä uusia ominaisuuksia tai ongelmakorjauksia toimintoihin, mutta tärkein seikka ohjelmistopäivityksissä on tietoturvan kehittyminen. Käyttöjärjestelmiä kehitetään koko ajan eteenpäin ja niistä löydetään koko ajan.