Mobiilitukku / 13.02.2023

Mitä mukaan kesän road tripille?!

Kun olet lähdössä road tripille, kannattaa valmistautua asianmukaisesti. Kokosimme listan matkaa helpottavia asioita.
Mitä mukaan kesän road tripille?!

Kesä alkaa vihdoin olla täällä pitkän, kylmän ja synkeän talven jälkeen. Ihmiset piristyvät ja liikkuvat entistä enemmän ulkosalla. Monen työläisen ja koululaisen mielessä on jo pian alkava, kauan odotettu kesäloma ja sen mukanaan tuomat huvitukset kuten kesäiset reissut erilaisiin tapahtumiin tai sitten muuten vain uudenlaisiin maisemiin. Monet tykkäävät tehdä vain viikonlopun mittaisia road trippejä toiseen kaupunkiin, kun taas kaikista hurjimmat saattavat viettää jopa koko kesän liikkumalla autolla kaupungista ja maasta toiseen. Mikäpäs siinä, maisemanvaihdos piristää aina!

Mitä pidempi road trip on tiedossa, sitä tärkeämpää on etukäteen valmistautuminen. Tämä saattaa olla joko tuskaista tai sitten jännittävää. Lähdön hetkellä jokaiselle kuitenkin hiipii mieleen kysymys: ”Muistinkohan nyt ottaa kaiken tarvittavan mukaan...?”. Aiheellinen kysymys, jonka vuoksi päätimmekin kirjoittaa muutaman oleellisimman kohdan muistiin:

Puhelin ja autolaturi

Puhelin seuraa kaikkien mukana kuin hai seuraa laivaa, joten sen muistaa jokainen ottaa mukaansa vaikka unissaan. Roadtripin ideana on mennä uusiin paikkoihin ja tuntemattomille teille, joten puhelin joutunee toimittamaan navigaattorin virkaa. Tämä kuitenkin kuluttaa akkua huomattavasti tavallista enemmän. Ilman lisävirtaa, joudut matkustamaan jo hyvinkin pikaisesti ilman elektronista karttaa. Autoon kannattaakin ottaa lisävirtaa varten tupakansytyttimeen kiinnitettävä autolaturi. Pienikokoinen autolaturi tarjoaa virtaa helposti vaikkapa kahdelle laitteelle samanaikaisesti: kun kuljettaja tuijottaa navigaattoria herkeämättä voi kanssamatkustaja ladata omaa puhelintaan autolaturin toisesta USB-portista!

RoadTrip-Autolaturi-1

Autolatureita on olemassa monenlaisia. Suurimmassa osassa on vain yksi latausportti, mutta kuten jo mainittua myös kaksiporttista versiota löytyy. Tyypillisesti latauskaapelit eivät kuulu samaan pakettiin autolaturin kanssa, joskin on olemassa joitain kiinteällä latauskaapeleilla varustettuja autolatureita. Osa näistä sopii Applen Lightning liitäntään, osa huippusuosittuun USB-C liitäntään ja osa hieman vanhempaan Micro-USB liitäntään. Muistathan siis valita oman puhelimesi kanssa yhteensopivan autolaturin tai kaapelin, niin puhelin ei jää virtaa vaille matkan päällä.

Pitkä latauskaapeli on kätevä matkalla

Pitkät kaapelit ovat mukavia kavereita jokaisella road tripillä, koska hotellihuoneissa ja mökeissä on yleensä heikosti pistorasioita. Ota omaan puhelimeesi sopiva Micro-USB, Lightning tai USB-C kaapeli mukaan reppuun tai laukkuun, niin sinulla on aina puhelimeesi sopiva latauskaapeli käden ulottuvilla. Suosittelemme matkalle mukaan vähintään 2m mittaisia kaapeleita, niin ne yltävät kätevästi hieman kauempaakin lataamaan puhelintasi. Voit istua rennosti sohvalla ja ladata samalla puhelintasi, ilman sen suurempia kurotteluja kohti pistorasiaa.

RoadTrip-Kaapelit-2

USB-C kaapeleita on saatavana 1m-2m mittaisina latauskaapeleina. Alle 2m mittaiset USB-C kaapelit saattavat olla hyviä yhdessä autolaturin kanssa, mutta muuhun käyttöön suosittelemme pidempiä kaapeleita. Ne kun eivät vie tilaakaan juuri lyhyempiä kavereitaan enempää. Myös Micro-USB ja Lightning kaapeleita on saatavan vähintään 2m mitassa, parhaimmillan jopa kolmen metrin mitassa. Valitse siis sellainen ja puhelimen käyttösi on helpompaa!

Varavirtaa puhelimeen missä tahansa

Jos matkustat ulkomaille, kannattaa tarkistaa kohdemaan pistorasiat, sillä välttämättä suomalaisen pistorasiastandardin laturi ei sinne mahdu. Onneksi monen maan pistokkeet ovat sen verran lähellä suomalaista mallia, että vähintäänkin hallitulla voimankäytöllä saa laturin tyrkättyä pistorasiaan. Aina ei sähkövirtaa kuitenkaan ole saatavana esimerkiksi telttamajoituksessa, veneessä tai sähköttömässä mökissä. Autoakaan ei jaksaisi käynnistää vain puhelimen lataamista varten. Suosittelemmekin pakkaamaan mukaan hyvällä varausteholla varustetun varavirtalähteen. Puhelimen akun varaus kuitenkin kuluu tehokkaalla käyttäjällä loppuun jopa yhden päivän aikana, joten varavirta on viisas valinta. Lataatkin akkusi täyteen ihan missä tahansa.

Puhelin-Kaapeli-Laturi-Karipekka-Varavirta-1

Mitä suurempi aika sinun täytyy kärvistellä ilman verkkovirtaa, sen suurempi varavirtalähde kannattaa napata matkaan. Jos menet istuskelemaan piknikille kaveriporukalla ja kuuntelette puhelimestasi musiikkia, riittää sinulle hyvinkin pieni lisävirta (2500 – 4000 mAh). Jos sinun täytyy ladata puhelimesi useamman kerran kannattaa hankkia yli 8000 mAh varavirtalähde. Vaikka otat kerralla hieman suuremman varavirtalähteen ei se ole missään nimessä liian suuri mukana kuljetettavaksi, etenkin jos varauksen määrä on alle 20 000 mAh. Pääasia kuitenkin, että saat puhelimesi pidettyä virrassa ja toimintakykyisenä!

Puhelin toimii, mitäs muuta mukaan?

Tässä blogissa on tähän saakka keskitytty pitkälti puhelimeen ja sen tarvitsemiin tarvikkeisiin (ehkäpä siksi, että tämä on Mobiilitukun blogi?). Katsotaan seuraavaksi, mitä muuta tarvitset kesäiselle road tripille mukaan!

Säänmukaiset vaatteet

On itsestäänselvää, että vaatteita tarvitsee aina mukaan. Kannattaa kuitenkin tutustua edes hitusen verran kohdepaikkojen säähän, jotta tiedät, pakatakko mukaan shortsit vai toppatakki. Säänmukainen varustus kannattaa olla aina mukana, ja ainakin yhdet vähän paksummat vaatteet, vaikka hellettä olisikin. Kylmä kangistaa ja masentaa, joten älä palele, vaan ota mukaan myös takki!

Matkan pituudesta riippuu, kuinka paljon kannattaa pakata vaatteita mukaan. Muista, että koko vaatekaappia ei tarvitse roudata mukana, vaan matkan varrella voi esimerkiksi pestä mukaan pakattuja vaatteita.

Aurinkolasit

Hyvät aurinkolasit ovat roadtripillä ehdottoman tärkeät! Kylläpä harmittaa ajaa monen tunnin pätkä vasten aurinkoa silmät sirrissä. Pidä siis aurinkolaseja käden ulottuvilla ja laita ne päähän heti, kun siltä tuntuu. Kilometrit taittuvat mukavammin ja matka on turvallisempaa!

RoadTrip-Aurinkolasit

Hyttysmyrkky ja aurinkorasva

Mikäli suuntaat Lappiin tai puskaiselle mökille, kannattaa mukaan ottaa hyttysmyrkkyä tai -savuja. Ulkona istuskelu on huomattavasti mukavampaa, kun ei tarvitse koko ajan hätistellä ympärillä pörrääviä ja verta janoavia hyttysiä.

Uskomatonta kyllä, myös Suomen aurinko voi polttaa, etelämpien maiden auringosta puhumattakaan! Suosittelemmekin roadtripille pakattavaksi purkillisen aurinkorasvaa, jottei vaalea iho pääse palamaan. Punainen kuumotus ei ole miellyttävää eikä terveellistäkään, joten älä anna itsesi palaa, vaan uhraa hetki ihon marinoimiseen sopivalla suojakertoimella.

Hammasharja ja muu beauty boxin sisältö

Ajattele itseäsi, hampaitasi ja kanssamatkustajiasi: pakkaa mukaasi siis hammasharja. Suu tuntuu raikkaalta ja aamut piristyvät kummasti kunnon hammaspesun jälkeen. Kauhea katastrofi ei ole, jos hammasharja sattuu unohtumaan, kunhan vain hankit sen jo heti matkan ensimmäisenä päivänä. Myös muut henkilökohtaisen hygienian tuotteet on hyvä kuljettaa mukana. Deodorantti ja särkylääke lienevät ne minimivaatimukset omaan beauty boxiin, joten älä unohda niitä!

Lompakko ja passi

Pelkällä lompakolla pääsee jo yllättävän pitkälle (sikäli mikäli se on tarpeeksi paksu), joten tarkistathan, että mukanasi on voimassaolevat maksukortit. Mikäli matkustat alueelle, jossa ei euroja ole käytössä, ei ole välttämättä huono idea nostaa paikallista valuuttaa parin päivän tarpeisiin. Ulkomaille matkustettaessa kannattaa pitää myös passia mukana, sillä se ei vie paljoa tilaa, mutta helpottaa rajan ylittämistä.

RoadTrip-Suojakotelo-on-tärkeä

Iloista ja reipasta mieltä!

Kun istutaan autossa pitkiä aikoja saman porukan kanssa saattaa jossain vaiheessa pinna hieman kiristyä. Tällaista ei pitäisi sattua ainakaan heti alkumatkasta, kun kaikki ovat innokkaana lähdössä reissuun. Muista siis pakata rutkasti iloista ja reipasta mieltä ja jakaa sitä myös muille kanssamatkustajille!